Waniliowe placuszki z borówkami

Zdrowe, dietetyczne śniadanie, proste w przygotowaniu i obłędnie smaczne!

🔹 Składniki:
+ 200g waniliowy serek homogenizowany (np. „Rolmlecz”)
+ 45g mąki ryżowej/owsianej
+ 1 jajko
+ 10g (łyżka) oleju rzepakowego
+ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
+ 100g borówek (lub jagód mrożonych)

🔹 Wartości odżywcze (podana gramatura jest na 10 średnich placuszków):
Kcal: 612,0
Białko: 23,1 g
Węglowodany: 69,6 g
Tłuszcze: 28,9 g
Błonnik: 5,7g

🔹 Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki (oprócz owoców i oliwy) wymieszaj (lub zmiksuj).
2. Ciasto nakładaj łyżką na nagrzaną i nasmarowaną delikatnie oliwą (łyżka) patelnię, formując małe placuszki (zostaw odstępy bo placki urosną).
3. Po nałożeniu ciasta, na wierzch, lekko wciskając, ułóż owoce.
4. Placuszki smaż na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.
5. Podaj z pozostałymi owocami.