Wojtek Buczak, dietetyk & wykładowca
Odkąd pamiętam, fascynowała mnie nauka o żywieniu, wpływ tego, co jemy, na nasz wygląd, zdrowie i samopoczucie. Dlatego wybór studiów był dla mnie oczywisty: w 2014 roku zdobyłem tytuł dyplomowanego dietetyka na Akademii Nauk Społecznych i Medycznych w Lublinie. Równolegle ukończyłem studia magisterskie na Akademii Wychowania Fizycznego. Bo czym jest dieta bez odpowiedniej aktywności fizycznej? Dlatego łączę – nieskromnie powiem, że z sukcesem – obie te rzeczy, dzięki czemu moi klienci wracają do formy, lepiej się odżywiają i żyją zdrowiej. Ich opinie i wyrazy wdzięczności każdorazowo przypominają mi o sensie mojej pracy – niesieniu pomocy tym, którzy mają problemy zdrowotne lub potrzebują specjalistycznej diety. Moja pomoc to nie tylko opracowanie zindywidualizowanych jadłospisów, to daleko idąca edukacja, która zmienia nawyki żywieniowe i cały styl życia, a odwdzięcza się zdrowiem i piękną sylwetką.
Edukuję nie tylko w swoim gabinecie, w ramach udzielanych konsultacji. Mam bogate doświadczenie jako wykładowca – jestem nim na mojej alma mater od 2017 roku. Wykładam przedmioty związane z dietetyką kliniczną i sportową. Od 2015 roku pracuję ponadto w Fit-Academy, gdzie przyszłym dietetykom i trenerom personalnym przybliżam wiedzę z zakresu dietetyki, fizjologii i anatomii.
Stale też poszerzam i aktualizuję moją wiedzę w tej dynamicznie zmieniającej się dziedzinie, a obejmującej dietetykę kliniczną i sportową czy psychodietetykę. Uczestniczyłem w prawie 40 wydarzeniach naukowych (potwierdzają je różne certyfikaty poniżej).
Być może kojarzysz mnie z telewizji. Od 2021 roku goszczę na antenie TVP Lublin jako ekspert w programie „Jedz na zdrowie”, gdzie z wspólnie z lekarzami omawiamy choroby dietozależne oraz na końcu każdego odcinka gotuję potrawę zalecaną w przypadku omawianej w programie choroby. Zobacz! Na Konferencji FIWE Diet w 2021 miałem okazję wygłosić swoją prelekcję dotyczą wrażliwości insulinowej wśród najbardziej znanych i cenionych dietetyków w Polsce (zobacz). Jestem regularnie zapraszany do telewizji śniadaniowej: Dzień Dobry TVN oraz Poranek między Wisłą a Bugiem. Od 2019 roku moje przepisy ukazują się w czasopiśmie branżowym „Wokół Zdrowia” – zapraszam do lektury.