Relacja z konferencji „Alergie pokarmowe, choroby autoimmunologiczne, otyłość, diagnostyka laboratoryjna – DIETOTERAPIA W CHOROBACH CYWILIZACYJNYCH”
14 maja 2016 r. w Złotych Tarasach w Warszawie odbyła się największa konferencja żywieniowa roku, w której miałem przyjemność uczestniczyć.
Takiego wydarzenia w Polsce jeszcze nie było! Ponad 700 uczestników – w tym głównie dietetyków, specjalistów, lekarzy medycyny oraz pasjonatów z zakresu zdrowego odżywiania wzięło udział w konferencji „Alergie pokarmowe, choroby autoimmunologiczne, otyłość, diagnostyka laboratoryjna – DIETOTERAPIA W CHOROBACH CYWILIZACYJNYCH”. Organizatorem tego wydarzenia było Food Forum oraz VitaImmun. W sali kinowej Multikina wystąpiło 9 wspaniałych prelegentów. Wszyscy zostali starannie dobrani w wieloetapowym procesie rekrutacji i musieli się legitymować niepodważalnymi dokonaniami zawodowymi. Wśród nich znalazły się takie osoby jak: prof. Bożena Cukrowska, dr n. med. Piotr Eder, prof. Hanna Karakuła-Juchnowicz, dr n. biol. med. Patrycja Szachta czy dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska. Poruszane przez prelegentów potwierdzone naukowo zagadnienia pojawiają się w praktyce wszystkich gabinetów dietetycznych.
Konferencję rozpoczął wykład „Programowanie mikrobiotyczne – równowaga mikrobioty jelitowej a ryzyko chorób cywilizacyjnych” prof. dr hab. n. med. Bożeny Cukrowskiej. Pani profesor wyjaśniała w jaki sposób skład mikrobioty zasiedlającej skórę i błony śluzowe człowieka wpływa na zachorowalność na choroby cywilizacyjne tj. alergie, choroby autoimmunizacyjne, przewlekłe schorzenia zapalne, otyłość oraz obniżenie wieku, w którym pojawiają się pierwsze objawy tych chorób. Dodatkowo omówiła rolę mikrobioty jelitowej, wpływ probiotyków, a także jak sposób porodu wpływa na prawdopodobieństwo alergii i innych chorób cywilizacyjnych.
Wysoki poziom wiedzy i doświadczenia zaprezentował dr n. med. Piotr Eder, który mówił o nieswoistych zapaleniach jelit jako pladze XXI wieku oraz o roli czynników żywieniowych w ich leczeniu. Celem wystąpienia było przybliżenie zagadnienia nieswoistych chorób zapalnych jelit, jako ważnego problemu medycznego i epidemiologicznego. Szczególny nacisk został położony na istotę czynników żywieniowych oraz dietoterapię wspomagającą leczenie tej grupy chorób.
Kolejny panel konferencji „Od nadwrażliwości pokarmowych do chorób XXI wieku” poprowadziła dr n. med. Patrycja Szachta. Celem tej prelekcji było przedstawienie aktualnych badań naukowych dotyczących nadwrażliwości pokarmowych IgA i IgG-zależnych w aktywacji niektórych jednostek chorobowych. Dr Szachta dokładnie omówiła, które choroby są najsilniej zależne od diety oraz w jaki sposób za pomocą diety odbudować jelita i dzięki temu zmniejszyć u pacjentów ryzyko występowania chorób XXI wieku.
Przykłady z praktyki gabinetu dietetyka dotyczące depresji zaprezentowała prof. Hanna Karakuła-Juchnowicz. Kierownik I Kliniki Psychiatrii, Psychoterapii i Wczesnej Interwencji Uniwersytetu Medycznego w Lublinie omawiała takie zagadnienia jak:
– Nieszczelne jelito w chorobach psychicznych.
– Gluten a depresja.
– Jakie elementy diety wpływają na rozwój depresji i innych schorzeń psychiatrycznych.
A przede wszystkim jak bardzo dieta jest nieodzownym elementem leczenia pacjenta ze zdiagnozowaną depresją.
Dopełnienie konferencji stanowiła prelekcja mgr Iwony Wierzbickiej „Gluten – z praktyki gabinetu dietetycznego” oraz wystąpienie mgr Dominiki Gier „Dieta w chorobach autoimmunologicznych”.
Oprócz wystąpień, warto wspomnieć o jakże przydatnych warsztatach z diagnostyki laboratoryjnej. Prowadząca mgr Monika Gackowska uczyła interpretacji wyników badań laboratoryjnych oraz jakie badania zlecać przy podejrzeniu niektórych jednostek chorobowych. Omówiła między innymi morfologię krwi obwodowej, krzywą cukrową oraz insulinową, lipidogram, odczyn Biernackiego, hemoglobinę glikowaną i wiele innych.
Wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikaty uczestnictwa.