Odżywcza moc cieciorki
Ciecierzyca, cieciorka, groch włoski – ta strączkowa roślina jest skarbnicą nie tylko białka i błonnika, ale też mikro-, makroelementów i witamin. Zawiera witaminy A, C, K, B6, B9, kwas foliowy, tiaminę oraz wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód, cynk, selen, mangan i molibden oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Składem aminokwasów przypomina pełnowartościowe białko zwierzęce dlatego też tak często spożywana jest przez wegeterian.
Dzięki swojemu bogactwu składników ma wiele właściwości zdrowotnych i leczniczych:
Właściwości: | Działanie: |
– błonnik | – zapobiega zaparciom– poprawia perystaltykę jelit |
– wiąże nadmiaru kwasu solnego w żołądku | – łagodzi objawy nadkwasicy i refluksu żołądkowo-przełykowego |
– cynk | – zapobiega wypadaniu włosów i łamliwości paznokci |
– niski indeks glikemiczny– błonnik | – wspomaga leczenie cukrzycy– stabilizuje poziomu glukozy we krwi i obniża wchłaniania węglowodanów– wspomaga odchudzanie– przyspiesza trawienie– redukuje trzewną tkankę tłuszczową |
– witaminy z grupy B– magnez | – wspomaga pracę układu nerwowego |
– potas | – udrażnia naczynia krwionośne– obniża poziom cholesterolu– zmniejsza ciśnienie krwi– zmniejsza zachorowalność na chorobę wieńcową |
– witamina C– przeciwutleniacze | – zwiększa odporność organizmu– działa antynowotworowo |
– potas– magnez | – poprawia pracę serca |
– wapń– fosfor | – wspomaga układ kostny, zapobiegając złamaniom i osteoporozie |
– kwas foliowy– miedź– żelazo | – wspomagają wytwarzanie krwinek– zapobiega anemii |
– tryptofan | – podnosi poziom hormonu szczęściapoprzez wytwarzanie serotoniny |
Ponadto wspomaga funkcjonowanie śledziony, trzustki oraz żołądka, działa przeciwzapalnie oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Ciecierzyca uznawana jest również za afrodyzjak.
A oto moja propozycja na sałatkę z ciecierzycą:
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- pół szklanki ciecierzycy
- 1 kulka mozzarelli
- kilka plastrów suszonych pomidorów
- 2 pomidory
- opcjonalnie czarne oliwki
- natka pietruszki
- sok z cytryny
- pieprz cytrynowy
- Namoczoną przez noc ciecierzycę ugotuj. Jeśli nie masz na to czasu, możesz skorzystać z gotowej do spożycia ciecierzycy w słoiku lub puszce.
- Tuńczyka porządnie odsącz.
- Pomidory świeże i suszone pokrój w kosteczkę.
4. Pokrój mozzarellę.
5. Do sałatki możesz dodać kilka oliwek.
6. Wszystkie składniki wymieszaj.
7. Na koniec dodaj świeżo posiekaną natkę pietruszki i skrop sokiem z cytryny. Dopraw pieprzem cytrynowym.
Zatem na zdrowie!