Odżywcza moc cieciorki

Ciecierzyca, cieciorka, groch włoski – ta strączkowa roślina jest skarbnicą nie tylko białka i błonnika, ale też mikro-, makroelementów i witamin. Zawiera witaminy A, C, K, B6, B9, kwas foliowy, tiaminę oraz wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód, cynk, selen, mangan i molibden oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Składem aminokwasów przypomina pełnowartościowe białko zwierzęce dlatego też tak często spożywana jest przez wegeterian.

Dzięki swojemu bogactwu składników ma wiele właściwości zdrowotnych i leczniczych:

Właściwości:Działanie:
– błonnik– zapobiega zaparciom– poprawia perystaltykę jelit
– wiąże nadmiaru kwasu solnego w żołądku– łagodzi objawy nadkwasicy i refluksu żołądkowo-przełykowego
– cynk– zapobiega wypadaniu włosów i łamliwości paznokci
– niski indeks glikemiczny– błonnik– wspomaga leczenie cukrzycy– stabilizuje poziomu glukozy we krwi i obniża wchłaniania węglowodanów– wspomaga odchudzanie– przyspiesza trawienie– redukuje trzewną tkankę tłuszczową
– witaminy z grupy B– magnez– wspomaga pracę układu nerwowego
– potas– udrażnia naczynia krwionośne– obniża poziom cholesterolu– zmniejsza ciśnienie krwi– zmniejsza zachorowalność na chorobę wieńcową
– witamina C– przeciwutleniacze– zwiększa odporność organizmu– działa antynowotworowo
– potas– magnez– poprawia pracę serca
– wapń– fosfor– wspomaga układ kostny, zapobiegając złamaniom i osteoporozie
– kwas foliowy– miedź– żelazo– wspomagają wytwarzanie krwinek– zapobiega anemii
– tryptofan– podnosi poziom hormonu szczęściapoprzez wytwarzanie serotoniny

Ponadto wspomaga funkcjonowanie śledziony, trzustki oraz żołądka, działa przeciwzapalnie oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Ciecierzyca uznawana jest również za afrodyzjak.

A oto moja propozycja na sałatkę z ciecierzycą:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym                                                             
  • pół szklanki ciecierzycy
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka plastrów suszonych pomidorów
  • 2 pomidory
  • opcjonalnie czarne oliwki
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • pieprz cytrynowy
  1. Namoczoną przez noc ciecierzycę ugotuj. Jeśli nie masz na to czasu, możesz skorzystać z gotowej do spożycia ciecierzycy w słoiku lub puszce.
  2. Tuńczyka porządnie odsącz.
  3. Pomidory świeże i suszone pokrój w kosteczkę.
13383533_1333855413295986_1945154047_o
13383673_1333854309962763_607363009_o

4. Pokrój mozzarellę.

13396921_1333853336629527_1220837029_o

5. Do sałatki możesz dodać kilka oliwek.

13388965_1333851336629727_181338599_o

6. Wszystkie składniki wymieszaj.

13389371_1333851909963003_1027848127_o

7. Na koniec dodaj świeżo posiekaną natkę pietruszki i skrop sokiem z cytryny.        Dopraw pieprzem cytrynowym.

13405565_1333851209963073_185579491_o
13350991_1333851099963084_1298777060_o

Zatem na zdrowie!