Odchudzone jajka wielkanocne – tradycyjnie i zdrowo
Święta Wielkanocne nie muszą wiązać się z wyrzeczeniami. Tradycyjne potrawy możemy wykonać w wersji light. Z racji faktu, że w te święta królują jajka, podajemy smaczny przepis na przygotowanie ich w wersji „odchudzonej”.
Warto pamiętać, że jajka są produktem spożywczym pełnym wszelkich substancji potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z BURAKA I PASTĄ BROKUŁOWĄ
Składniki :
![](http://bi.gazeta.pl/im/6/6994/z6994436Q.jpg)
-12 jaj
-2 małe buraki
-60 gram sera koziego naturalnego
-2 łyżeczki jogurtu naturalnego
![](https://pixabay.com/static/uploads/photo/2013/07/25/11/59/broccoli-166949_960_720.jpg)
pieprz
-sól morska
-kilka różyczek brokuła
– łyżka sera feta
-kiełki lub sałata
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo
Ostudzone jajka obierz ze skorupek, przekrój na pół i wyjmij żółtka.
Pasta z buraków
Buraki ugotuj lub upiecz w piekarniku do miękkości, zblenduj razem z żółtkami, kozim serem i łyżeczką jogurtu naturalnego. Dopraw solą i pieprzem
Pasta brokułowa
Ugotowanego brokuła zblenduj razem z żółtkami, fetą i jedną łyżeczką jogurtu naturalnego. Dopraw pieprzem.Białka wypełnij przygotowanym farszem.
Podaj jajka na kiełkach lub sałacie.
Smacznego 😉