Fotorelacja z II Zjazdu Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej
W dniach 30 września – 1 października 2016 roku w Warszawie odbył się II Zjazd Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej w której miałem przyjemność uczestniczyć.
Dwudniowa konferencja naukowa była poświęcona zagadnieniom związanymi z żywieniem w sporcie. Wśród zagranicznych prelegentów znalazły się takie autorytety w dziedzinie żywienia jak prof. Kevin Tipton, prof. Graeme L. Close, dr Glen Davison. prof. Romain Meeusen, prof. Mary Jane de Souza czy dr James Morton – dietetyk drużyny kolarskiej TeamSky oraz Mark Ellison – dietetyk Manchester United. Można było również wysłuchać Mistrzyni Olimpijskiej w pływaniu Otylii Jędrzejczak i kolarza szosowego Bartosza Huzarskiego.
![14627750_1454104401271086_1781529588_n](http://blog.hotelforumlublin.pl/wp-content/uploads/2016/10/14627750_1454104401271086_1781529588_n-644x483.jpg)
Wykłady rozpoczął prof. Kevin Tipton tematem „Żywienie w okresie kontuzji indukowanej wysiłkiem fizycznym”. Profesor poruszał zagadnienia dotyczące odpowiedniego doboru makro- i mikroskładników, ilości oraz jakości białka w diecie w celu minimalizowania ryzyka wystąpienia kontuzji oraz gdy już wystąpią, przyspieszenia rekonwalescencji. Przedstawione badania dowodzą o istotnej roli białka w diecie podczas rekonwalescencji. Jego podaż powinna być relatywnie wysoka – od 2 do 2,25g/kg/mc, dzięki temu zwiększa się synteza białek mięśniowych. W tej kwestii bardzo ważna okazała się również podaż aminokwasu – leucyny. Profesor także zwrócił uwagę na podaż energii. Podczas rekonwalescencji spada wydatek energetyczny związany z aktywnością fizyczną, często wtedy obniżamy podaż kalorii w diecie, jednak podczas rekonwalescencji po ciężkiej kontuzji podstawowa przemiana materii wzrasta nawet o 50%. Biorąc pod uwagę tą informację spadek zapotrzebowania nie jest tak znaczący. Badania dowiodły, że suplementacja antyoksydantów podczas rekonwalescencji nie ma żadnego wpływu na jej przebieg.
![omega 3](http://blog.hotelforumlublin.pl/wp-content/uploads/2016/10/omega-3-644x474.jpg)
Następne przemówienie należało do dr James’a Morton’a – byłego dietetyka klubu piłkarskiego FC Liverpool, obecnie dietetyka najlepszej na świecie zawodowej grupy kolarskiej – TeamSky.
![14741790_1454104414604418_635147431_n](http://blog.hotelforumlublin.pl/wp-content/uploads/2016/10/14741790_1454104414604418_635147431_n-644x644.jpg)
Na przykładzie drużyny TeamSky dokonał analizy żywieniowej w zależności od cyklu treningowego (okresu przygotowawczego, startowego, przejściowego) jak również rodzaju zawodów w których kolarze biorą udział. Podkreślał rolę węglowodanów w diecie kolarzy, które są głównym źródłem energii szczególnie w odcinkach górskich. W zależności od poziomu trudności odcinka podaż węglowodanów u kolarzy waha się od 8,7 do 9,2g/kg/masy ciała dziennie.
![James Morton i Kevin Tipton](http://blog.hotelforumlublin.pl/wp-content/uploads/2016/10/14689158_1454104944604365_1041086514_o-644x546.jpg)
Ogromne wrażenie zrobiło na mnie profesjonalne podejście zespołu TeamSky do diety. Zawodnicy nie korzystają z ogólnodostępnej stołówki, mają własny autokar z kuchnią i restauracją. Każdy ma dokładnie policzone wartości odżywcze zgodne z zapotrzebowaniem na konkretnym odcinku zawodów.
Kolejnym prelegentem był profesor Graeme L. Close, który przedstawił najnowsze badania na temat wpływu witaminy D na zdolności wysiłkowe. Prof. Close poruszył także temat suplementów diety, zwracając szczególną uwagę na umiejętność odpowiedniej selekcji i prawidłowego doboru suplementów.
![wit d](http://blog.hotelforumlublin.pl/wp-content/uploads/2016/10/wit-d-644x420.jpg)
Wytyczne dotyczące rozpoznania, oceny oraz postępowania wśród sportowców z problemem niskiej dostępności energii związanej z Triadą Sportsmenek przedstawiła prof. Mary Jane de Souza. Wykład dotyczył bardzo powszechnego problemu u zawodowych sportsmenek. Ciężkie treningi wymagają dużej podaży energii w diecie (kobieta trenując zawodowo triathlon potrzebuje nawet 7000 kcal dziennie!), niedobór energetyczny u kobiet może powodować poważne problemy zdrowotne, np. zahamowanie cyklu miesiączkowego lub ostreoporozę. Wykład bardzo mnie zaciekawił, ponieważ sam jako dietetyk, spotykam się z tym problemem u kobiet na szczeblu amatorskim. Błędne myślenie, „mniej jem i więcej ćwiczę” często prowadzi do tego rodzaju problemów i wcale nie powoduje redukcji tkanki tłuszczowej.
![14628183_1454104411271085_745326424_n](http://blog.hotelforumlublin.pl/wp-content/uploads/2016/10/14628183_1454104411271085_745326424_n-644x483.jpg)
Drugi dzień zjazdu rozpoczął się wykładem „Strategie minimalizujące występowanie zmęczenia pochodzącego z centralnego układu nerwowego w trakcie ćwiczeń o charakterze wytrzymałościowym, wykonywanych w warunkach wysokiej temperatury otoczenia”, wygłoszonym przez Prezesa Belgijskiego Stowarzyszenia Kinezjologii, profesora Romaina Meeusena.
![14628152_1454104404604419_788136021_n](http://blog.hotelforumlublin.pl/wp-content/uploads/2016/10/14628152_1454104404604419_788136021_n-644x859.jpg)
Sposoby redukcji masy ciała wśród zawodników sportów walki przedstawił Mark Ellison, a rolę białka w procesie redukcji i utrzymania masy ciała omówił prof. Kevin Tipton.
Na koniec II Zjazdu Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej ponownie pojawiła się profesor Mary Jane de Souza z Pensylvania State University. Rozwinęła temat z dnia poprzedniego tłumacząc czy utraty masy kostnej wśród aktywnych fizycznie kobiet z współwystępującym problemem niedoboru energii oraz estrogenów związanych z Triadą Sportsmenek jest procesem odwracalnym.
II Zjazd Polskiego Towarzystwa Dietetyki sportowej to cenna wiedza, najnowsze badania, nowe informacje oraz możliwość dyskusji z najlepszymi specjalistami i ciekawe spostrzeżenia, dzięki którym jako dietetyk będę mógł poprzez odżywianie efektywnie przyczyniać się do sukcesów osób które wiążą swoją przyszłość ze sportem.
![14725215_1454105064604353_1192143129_o](http://blog.hotelforumlublin.pl/wp-content/uploads/2016/10/14725215_1454105064604353_1192143129_o-644x847.jpg)