3 przepisy na potrawy z wykorzystaniem sezonowych produktów

DLACZEGO WARTO WYBIERAĆ SEZONOWE PRODUKTY?

✔ Mają największą wartość odżywczą, czyli najwięcej witamin i minerałów (im dłużej warzywa i owoce są przechowywane, tym większe straty wartości odżywczej).
✔ Wolniej się psują, czas od momentu zebrania roślin do ich zjedzenia jest stosunkowo krótki, co za tym idzie nie tracą świeżości.
✔ Świeże, sezonowe warzywa i owoce smakują najlepiej.
✔ Są zdrowsze, w przypadku sezonowych produktów nie stosuje się środków, które przedłużają trwałość czy poprawiają wygląd.
✔ Sezonowe warzywa i owoce pochodzą od lokalnych dostawców, dlatego są tańsze niż zagraniczne, importowane produkty.

Wiosna to idealny czas, aby zdrowo się odżywiać.

Dlatego przygotowałem dla Was 3 potrawy z użyciem sezonowych, wiosennych warzyw. Te przepisy poprawią Wasze samopoczucie i dostarczą organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

MŁODA KAPUSTA

Oto kilka powodów, dlaczego warto jeść białą kapustę:
✔ Jest bogata w witaminy C, K i B6, które wzmacniają odporność i wpływają na dobry stan skóry i włosów.
✔ Zawiera również wiele składników mineralnych, takich jak wapń, magnez i potas, które są niezbędne dla zdrowia kości i mięśni.
✔ Młoda kapusta jest niskokaloryczna i bogata w błonnik, co pomaga w odchudzaniu i regulacji trawienia.
✔ Dzięki obecności antyoksydantów spożywanie kapusty wspomaga walkę z chorobami serca i nowotworami.

👉 Bigos z młodej kapusty z kiełbasą

Gramatura na 4 porcje
+ 600g kiełbasy z piersi kurczaka (np. Morliny)
+ główka młodej kapusty (800-1000g)
+ 1 czerwona papryka (ok.230g)
+ 2 ząbki czosnku (posiekane)
+ 400g krojonych pomidorów z puszki
+ 1 cebula (ok.100g)
+ 20g (2 łyżki) oleju rzepakowego
+ 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
+ 2 łyżki posiekanego koperku
+ 3 ziarna ziela angielskiego
+ 2 liście laurowe
+ pieprz, sól morska (do smaku)

do jednej porcji:
+ 35g pieczywa żytniego na zakwasie

1. Czosnek, cebulę posiekaj, kapustę poszatkuj, paprykę i kiełbasę pokrój w kostkę.
2. W większym garnku rozgrzej olej, podsmaż posiekaną cebulę i czosnek oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę.
3. Następnie dodaj wszystkie warzywa wraz z przyprawami, natką i koperkiem.
4. Zalej wrzątkiem tak by warzywa były przykryte.
5. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż wszystkie warzywa zmiękną (30-40 min).
6. Zdejmij pokrywkę i gotuj nadal na małym ogniu aż woda odparuje i bigos zrobi się gęsty
7. Dopraw jeszcze pieprzem i solą do smaku.
8. Podaj z pieczywem.

✔ Wartości odżywcze (jednej porcji):
Kcal: 482,4
Białko: 28,7g
Węglowodany: 41,0g
Tłuszcz: 22,6g

—————————————————————————————————

RABARBAR

Rabarbar to warzywo, które zdecydowanie warto włączyć do swojej diety:
✔ Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, co pomaga w walce z infekcjami.
✔ Wspomaga pracę serca – dzięki zawartości antocyjanów, które mają pozytywny wpływ na układ krążenia.
✔ Ciekawostką jest fakt, że podczas pieczenia z rabarbaru uwalniana jest rapontygenina, to polifenol, który ma właściwości antynowotworowe – hamuje rozwój komórek rakowych.
✔ Rabarbar pomaga w trawieniu oraz reguluje pracę jelit – kwas szczawiowy w nim zawarty pobudza wydzielanie soków trawienno-jelitowych.

UWAGA! Osoby cierpiące na choroby nerek, kamienie nerkowe, wrzody żołądka czy dnę moczanową powinny unikać spożywania tego warzywa. W tym przypadku zawarty w rabarbarze kwas szczawiowy negatywnie oddziałuje na te choroby.

👉 Bananowa tarta z rabarbarem

Gramatura na 4 porcje
+ ok. 240g (2 sztuki) banany (dojrzałe)
+ 2 jajka
+ 80g mąki owsianej
+ łyżeczka proszku do pieczenia
+ łyżeczka cynamonu
+ 30g (3 łyżki) erytrytolu (zdrowy słodzik)
+ 10g (łyżka) oliwy
+ 2-3 duże łodygi rabarbaru

1. W misce ubij białka jajek, banany zblenduj z żółtkami.
2. Do masy bananowej dodaj mąkę (zostaw trochę do posypania blaszki), proszek do pieczenia, cynamon i słodzik.
3. Wszystko wymieszaj, następnie dodaj białka i ponownie wymieszaj (bardzo delikatnie).
4. Blaszkę do tarty natłuść oliwą i obsyp mąką, przelej masę.
5. Rabarbar pokrój na cienkie plasterki i ułóż je na wierzchu w okręgi, delikatnie wciskając w masę.
6. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 40 minut.

✔ Wartości odżywcze (jednej porcji):
Kcal: 189,2
Białko: 5,5g
Węglowodany: 29,8g
Tłuszcz: 5,3g

—————————————————————————————————

SZPARAGI

Szparagi to idealne warzywo dla osób, które chcą dbać o swoje zdrowie:
✔ Zawierają duże ilości kwasu foliowego, który jest niezbędny dla kobiet w ciąży oraz osób starszych. Dzięki niemu organizm może wytwarzać nowe komórki i regenerować się szybciej.
✔ Są idealne dla osób z problemami z układem moczowym, dzięki asparaginie, która ma właściwości moczopędne.
✔ Są bogate w witaminy z grupy B, które wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci.
✔ Szparagi mają właściwości przeciwutleniające, pomagają zwalczać wolne rodniki i chronią nasze komórki przed uszkodzeniami.

👉Sałatka ze szparagami i chipsem z szynki parmeńskiej

+ pół pęczka szparagów (ok. 250g)
+ 1-2 garści sałaty (lub mixu sałat)
+ 20g (2 mniejsze sztuki) pomidorów suszonych w zalewie
+ 40g (2 plastry) szynki typu włoskiego (wieprzowej surowej, dojrzewającej)
+ 5g (pół łyżeczki) musztardy
+ łyżeczka octu winnego (lub balsamicznego)
+ 10g (łyżka) oliwy
+ 2 szczypty pieprzu, szczypta soli morskiej
+ 35g pieczywa żytniego na zakwasie

1. Szparagi umyj, oderwij twarde końce, najgrubsze części łodygi obierz.
2. Zagotuj wodę ze szczyptą soli i gotuj szparagi 3-4 min (można też ugotować na parze).
3. Pomidory odsącz z zalewy i pokrój na kawałki.
4. Szynkę wysmaż na suchej patelni aby była chrupiąca.
5. Zrób sos: w miseczce rozetrzyj ocet z musztardą i pieprzem, wlej oliwę i dobrze wymieszaj.
6. W salaterce wymieszaj sałatę z pokrojonymi szparagami i pomidorami suszonymi.
7. Polej sosem, na wierzchu połóż kawałki szynki.
8. Podaj z pieczywem.

✔ Wartości odżywcze:
Kcal: 406,5
Białko: 20,8g
Węglowodany: 38,4g
Tłuszcz: 18,9g