Zapiekanka makaronowa z patelni

Dieta kojarzy się nie tylko z wyrzeczeniami, ale przede wszystkim z godzinami spędzonymi w kuchni. Jednak są takie dietetyczne dania, które przygotujemy szybko, prosto a do tego będą smaczne. Oto jedno z nich:

🔹 Składniki:
+ 100g makaronu pełnoziarnistego
+ 200g fasolki szparagowej (może być mrożona)
+ kilka pomidorków koktajlowych
+ 130g (kulka) mozzarelli
+ 80g szynki parmeńskiej (typu włoskiego)
+ 5g (łyżeczka) oliwy
+ pół cebuli
+ 1-2 ząbki czosnku
+ pieprz, bazylia, oregano, tymianek

🔹 Wartości odżywcze:
(podana gramatura jest na porcję dla 2 osób)
Kcal: 770,3
Białko: 67,2 g
Węglowodany: 82,2 g
Tłuszcze: 19,2 g

🔹 Przygotowanie:
Makaron ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu
Fasolkę gotuj chwilę na parze lub w lekko osolonej wodzie
Na patelni, na oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w paski szynkę cały czas mieszając
Zmniejsz gaz i dodaj makaron, fasolkę oraz pomidorki i startą na tarce mozzarellę
Dopraw wszystko pieprzem, bazylią, oregano i tymiankiem
Wymieszaj składniki i przykryj patelnię pokrywką
Duś aż ser się roztopi